Celebracje.pl

… strona dla miłośników świętowania z okazji lub bez :)

Jak dwie połówki… gruszki, czyli daruj sobie walentynkową kolację i przejdź do ofensywy! 07/02/2012

… tak, dobrze widzisz, odrobina taktyki wojennej przyda się również w miłości. Skoro finałem romantycznej kolacji ma być… mmm, cokolwiek to ma być, raczej nie zamierzasz usypiać swojej drugiej połówki dużą ilością jedzenia, prawda? Nie potrzebujesz zatem trzydaniowej kolacji! Porzuć stereotypy! Tym razem podasz deser. I tylko deser. Potem może już być tylko lepiej…

Wbrew dosyć długiej nazwie, ten deser można zrobić w 70 minut. Dokładnie tyle potrzebowałam w ubiegły weekend, a wszystko dzięki mrozom – krem błyskawicznie chłodzi się na parapecie, a galaretka tężeje w kwadrans na balkonie. Po przygotowywaniu dom tonie w zapachu wina, malin i korzeni – czyli oprawę wieczoru mamy właściwie zapewnioną. Jeszcze tylko malinowe tulipany, śliwkowy obrus, nóż, widelec… i jak zwykle trochę się rozpędziłam, przecież najpierw musisz zrobić deser!  Do dzieła… armio miłości!

Niewinna gruszka w malinowym winie z muślinowym kremem gruszkowo waniliowym
malinowym coulis i galaretką korzenną

(przepis na 4-8 porcji – czyli możesz również uszczęśliwić teścia, teściową, bratową i szwagra oraz sąsiadów)

gruszki w winie malinowym oraz winna galaretka korzenna

gruszki: 4 duże lub 8 małych, kształtne i proporcjonalne
butelka różowego słodkiego wina, proponuję Lambrusco
100 g malin (świeżych lub mrożonych)
2 gwiazdki anyżu
2 ziarna czarnego pieprzu
3-4 szczypty mielonego kardamonu
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żelatyny

Zagotować wino z malinami, anyżem, pieprzem, kardamonem i cukrem;
gruszki obrać, wydrążyć cały środek od góry do dołu, wyrównać nożem z obu stron tak, aby każda gruszka była równa i foremna.
Gruszki przełożyć do gorącego wina i gotować na wolnym ogniu 20 minut, wyjąć owoce, ostawić do ostygnięcia; pozostały z gotowania płyn przecedzić przez drobne sito, jedną szklankę gorącego płynu wymieszać dokładnie z żelatyną aż do całkowitego rozpuszczenia, przelać do naczynia (ok. 15 cm na 15 cm) wyłożonego folią spożywczą, odstawić do stężenia.

muślinowy krem patissiere gruszkowo waniliowy

150 g soku jabłkowego
150 g musu gruszkowego
laska wanilii
4 żółtka
75 g cukru drobnego
50 g mąki kukurydzianej
20 g miękkiego masła
250 g mascarpone
160 g bitej śmietany (36%)

Żółtka, mąkę i cukier utrzeć na biało mikserem; sok i gruszki z przepołowioną i wydrążoną wanilią zagotować, dodać po woli do masy żółtkowej miksując, przełożyć do garnka i mieszając doprowadzić do zgęstnienia aż mąka się zagotuje; przykryć szczelnie folią i odstawić na 10 minut do ostygnięcia, wmiksować masło; zostawić pod przykryciem do całkowitego schłodzenia; masę zmiksować z serkiem mascarpone, na koniec delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce aż do podania.

coulis malinowy

300 g malin
4 łyżki cukru
sok z cytryny
winny płyn z gotowania gruszek (pół szklanki)

maliny zagotować z cukrem, odrobiną soku z cytryny oraz 1/2 szklanki winnego płynu pozostałego z gotowania gruszek. Gotować na małym ogniu aż płyn zmniejszy swoją objętość o połowę i wyraźnie się zagęści. Przetrzeć przez drobne sito, aby uzyskać gładką konsystencję bez pestek, przykryć i odstawić do podania.

Podanie:
na talerzu wyłożyć okrągły kleks z coulis, na nim postawić gruszkę, środek gruszki wypełnić kremem gruszkowo waniliowym (najlepiej używając rękawa cukierniczego), do środka włożyć „ogonek” z laski wanilii. Z galaretki wyciąć kilka kółek (najłatwiej wycina się foremką zanurzoną wcześniej w gorącej wodzie), udekorować talerz kółkami z galaretki, kroplami coulis i kremu gruszkowo waniliowego.


I zapewniam, że będzie pięknie.

Przepis to moja propozycja na Warsztaty Smaku Kuchni + Łakocie z Bożeną Sikoń. Na warsztaty niestety się nie wybieram (jury chyba nie lubi gruszek w malinach…), ale moi dzielni testerzy chcą więcej!

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s