Celebracje.pl

… strona dla miłośników świętowania z okazji lub bez :)

Menu na miarę kresowej miłości, czyli Polska i Białoruś w jednym garnku 10/05/2011

To miała być tylko wakacyjna przygoda, a skończyło się na wielkiej miłości – tak kochać potrafią tylko Słowianie! Katia jest Białorusinką, Wojtek – Polakiem, a ich przyjaciele to również polsko-białoruskie małżeństwo. Przygotowując dzisiejsze menu szukałam wspólnego mianownika, którym okazał się… ziemniak! Tym razem wystąpił w trzech rolach: głównej – jako przystawka, drugoplanowej – jako dodatek do głównego dania, oraz jako statysta czyli składnik deseru. Jedno warzywo – trzy wcielenia!

Na przystawkę podałyśmy placki ziemniaczano-selerowe z grzybowym ragout.

Moja wersja podobna jest do szwajcarskich rosti, które przez starcie na grubych oczkach prezentują się rustykalnie, a ja zdecydowanie lubię ten styl. Dodałam do nich również korzeń selera, przez co są nieco słodkawe i świetnie komponują się z grzybami. To przepis całoroczny – w sezonie grzybowym możecie zastąpić suszone grzyby świeżymi – sama z utęsknieniem czekam na pierwsze kurki.

Placki ziemniaczane

4 duże ziemniaki (ok. 1 kg)
1 duża cebula
pół bulwy selera
2 jajka
¼ szklanki mąki pszennej
sól, pieprz, olej do smażenia

ziemniaki i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach; cebulę pokroić drobno; warzywa wymieszać z roztrzepanymi jajkami, mąką oraz przyprawami; smażyć na złoto z obu stron, podawać gorące.

Grzybowe ragout

100 g suszonych grzybów (np. podgrzybek, maślak, borowik)
cebula
2 ząbki czosnku
200 g śmietany 22%
masło do duszenia
natka pietruszki

Grzyby zalać niewielką ilością wody, gotować do miękkości, pokroić w paseczki, zachować wywar z gotowania; cebulę i czosnek pokroić drobno, udusić na maśle (1-2 łyżki) do zeszklenia; dodać grzyby wraz z wywarem, gotować 10-15 minut aż sos zmniejszy objętość, doprawić solą i czarnym pieprzem, tuż przed podaniem zabielić ragout śmietaną i dodać świeżo krojoną natkę pietruszki.

.

Katia stwierdziła, że jednym z jej największych odkryć w polskiej kuchni to połączenie mięsa i owoców – et voila, nasze najlepsze połączenie to zdecydowanie schab i śliwki. Bez schabu ze śliwką nie ma u nas żadnych ważnych świąt! Tym razem odwróciłam nieco kolejność i sposób przygotowania dusząc mięso w czerwonym winie i śliwkach – choć na zdjęciu potrawa nie wygląda malowniczo, to zapewniam – malowniczo smakuje! Ten gęsty i słodko winny sos aż błaga o kremowy i chrupiący dodatek – schab podałyśmy z tradycyjną babką ziemniaczaną (upieczoną w indywidualnych foremkach) i sałatą z brzozową emulsją. A tak, syrop brzozowy to nasz kolejny polsko-białoruski wspólny mianownik. Do sosu najlepiej używać syropu, czyli zagęszczonego soku z brzozy, ale zwykły sok również stanie na wysokości zadania. Jeśli nie przepadacie za sokiem z brzozy, możecie zastąpić go syropem malinowym i uzyskacie pyszny malinowy winegret.

schab śliwkowy
z babką ziemniaczaną
i sałatą w brzozowej emulsji

schab śliwkowy

4 kotlety schabowe
200 g suszonych śliwek
pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
szklanka wywaru mięsnego
cebula, ząbek czosnku, majeranek
sól, pieprz
masło do smażenia
3-4 łyżki mąki pszennej

Do mocno podgrzanego wina wrzucić pokrojone w paski suszone śliwki, odstawić na kwadrans; kotlety rozbić lekko, doprawić solą, pieprzem, obtoczyć w mące, podsmażyć, odłożyć na bok; w garnku na maśle podsmażyć drobno krojoną cebulę i czosnek, dodać kotlety, śliwki z winem oraz wywar mięsny, posypać majerankiem, gotować pod przykryciem ok 40 minut aż mięso będzie miękkie;

babka ziemniaczana

1 kg obranych ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g wędzonego boczku
2 łyżki mąki
2 jajka
sól, pieprz
olej
bułka tarta

¼ ziemniaków ugotować, resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach; ugotowane ziemniaki ostudzić i przepuścić przez praskę; boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, gdy boczek będzie lekko złoty, dodać drobno krojoną cebulę i czosnek, dusić chwilę; ziemniaki wymieszać z boczkiem, cebulą i czosnkiem, dodać roztrzepane jajka, mąkę, sól i pieprz; przełożyć do formy do pieczenia (lub mniejszych indywidualnych foremek) nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec w temp. 180 st C ok 60 minut.

Sałata z brzozową emulsją

mieszane sałaty lub młody szpinak
syrop brzozowy
ocet balsamiczny
musztarda z Dijon
oliwa
ząbek czosnku
sól, pieprz

1 łyżeczkę musztardy wymieszać z ¼ szklanki oliwy, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, 1/8 szklanki octu balsamicznego oraz syrop brzozowy (do smaku, ok. 1/8 szklanki), doprawić solą i pieprzem; tuż przed podaniem wymieszać sałatę z sosem.

.

Deser to przepis mojej cioci – sernik z ziemniakami piekę odkąd nauczyłam się obsługiwać piekarnik (z tego, co pamiętam, było to nieco za wcześnie, ale zapewniam, że nikt nie ucierpiał na skutek moich dziecięcych eksperymentów w kuchni). Przepis zmieniał się i ewoluował, aby po prawie trzydziestu latach osiągnąć doskonałość niezależnie od rodzaju użytego sera. Kiedyś podstawą był tłusty twaróg, który mój tata przepuszczał kilka razy z ziemniakami przez maszynkę do mięsa. Potem pojawił się gotowiec czyli ser potrójnie mielony. Wraz z zagranicznymi supermarketami przyszła moda na włoską ricottę oraz serek Philadelphia. Od kilku lat można kupić twaróg sernikowy, ale każdy producent robi go inaczej – taki ser może być kwaśny, słodki, gęsty, rzadki. Jeśli lubicie kwaśne serniki – wybierzcie najprostszy, potrójnie mielony, bez dodatków. Jeśli, jak ja, wolicie delikatniejszy smak możecie zmieszać w równych proporcjach tłusty twaróg z ricottą lub serkiem kanapkowym (typu Philadelphia). Jeśli ser, którego używacie, jest gęsty – dodajcie pół torebki budyniu; jeśli twaróg jest rzadki – całą. Skrobia z ziemniaków i budyniu wiąże sernik, ale też sprawia, że całość jest delikatna i kremowa. W moim przepisie nie ma mąki, więc jest idealny dla bezglutenowców. Dzięki zastąpieniu mąki ziemniakami sernik jest lekki i wilgotny. Sernik znacznie lepiej i ładniej się kroi, jeśli po ostudzeniu włożymy go na kilka godzin do lodówki.

Kremowy sernik
z winnym sosem wiśniowym

Kremowy sernik

1 kg twarogu do wypieków
2-3 ugotowane i przetarte ziemniaki
1 duża szklanka drobnego cukru
1/2 opakowania budyniu waniliowego (lub całe w zależności od tego, czy twaróg jest gęsty)
200 g roztopionego masła
5 żółtek + 5 białek jaj
1 łyżka proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego lub naturalna esencja waniliowa
skórka starta z 1 pomarańczy
rodzynki wcześniej namoczone w gorącej wodzie

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st C.
Twarożek, ziemniaki, cukier, budyń, lekko ostudzone masło, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia zmiksować w dużej misce; dodać skórkę z pomarańczy i odsączone z wody rodzynki; ubić białka na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową.
Dużą tortownicę wysmarować dokładnie masłem, obsypać mąką lub bułką tartą, wlać masę i wstawić do piekarnika na ok. 60 minut aż urośnie i zbrązowieje. Piekarnik wyłączyć, sernik zostawić aż do schłodzenia w środku. Przed podaniem włożyć na 2 godziny do lodówki.

Winny sos wiśniowy

opakowanie mrożonych wiśni bez pestek (400-500 g)
szklanka czerwonego wytrawnego wina
szklanka wody
½ szklanki cukru

Zagotować w garnku wino, wodę i cukier; doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać wiśnie, gotować ok. 20 minut aż sos zgęstnieje; można dodać pod koniec odrobinę mąki ziemniaczanej (wcześniej wymieszanej z 3-4 łyżkami sosu) aby całość zgęstniała.

Schłodzony sernik podawać z gorącym sosem wiśniowym.

.

Stół i dekoracje


Inspiracją do dekoracji była wiosna – przyznam, że na stole miała pojawić się żywa trawa, ale biegając w poszukiwaniu ładnego kawałka trawnika znalazłam coś znacznie bardziej dekoracyjnego i pięknie pachnącego – tymianek! Zioła mogą być naprawdę cudowną dekoracją i dopełnieniem posiłku (w przeciwieństwie do świec zapachowych, które powinno się stawiać jak najdalej od stołu).

Tymianek był podstawą dekoracji – zielonym dywanem, w który wkomponowałam makowe miniaturowe gerbery – ważne, aby do takich dekoracji wybierać kwiaty o twardych i jędrnych łodygach, bo po odpowiednim skróceniu trzeba je wbić w doniczki z tymiankiem. Doniczki włożyłam do ceramicznej osłonki pasującej do rustykalnych talerzy i delikatnych kieliszków do czerwonego wina.

Całość dopełnił lniany obrus w kolorze makowej czerwieni, serwetki oraz cynowe pierścienie. Żeby złagodzić czerwień na stole, wokół dekoracji kwiatowej udrapowałam kremowy tiul. Za świeczniki posłużyły główki kwiatowe (gerbery) oraz szklane słupki do tea lightów.

Bardzo zależało mi na tym, żeby było radośnie, wiosennie i delikatnie, czyli… słowiańsko!

Obrus i serwetki: Home&You

Talerze: Almi Decor

Kieliszki do czerwonego wina: Almi Decor

Pierścienie do serwetek: Almi Decor

Świeczniki: Tesco

Ceramiczna osłonka i tymianek: sklep ogrodniczy

 

9 Responses to “Menu na miarę kresowej miłości, czyli Polska i Białoruś w jednym garnku”

  1. Henryka Says:

    widziałam dzis odcinek, byłam ciekawa smaku sernika z ziemnakami, jak tylko bedzie okazja , taki wlasnie upiekę. pozdrawiam

    • Ola Says:

      Ten sernik piekę od dziecka i naprawdę polecam – sama nie przepadam za typowymi sernikami z mąką pszenną, ten jest lekki, wilgotny, naprawdę pyszny – polecam i pozdrawiam serdecznie!

  2. edyta Says:

    Mnie również sernik zaciekawił i muszę go koniecznie spróbować. pozdrowienia

  3. Jola Says:

    Sernik znam faktycznie jest swietny, ale mnie zaciekawil schab i ta babka przymierzam sie do takiego dania nie wiem czy mi sie uda ale sprobuje. Pozdrawiam serdecznie

    • Ola Says:

      Uda się, na pewno. Jedno i drugie łatwe i pyszne. Babkę możesz zrobić w małych foremkach do muffinek lub w większej formie np do keksu. Pozdrawiam!

  4. Paulina Says:

    Ja mam Takie małe pytanie.Czy na dużą tortownicę ten kilogram sera to nie mało?

    • Ola Says:

      Ja robię ten sernik zwykle w tortownicy 26 cm. Myślę, że przy tortownicy 30 cm zwiekszylabym ilośc składników o 1/4. Pozdrawiam serdecznie!

  5. Paulina Says:

    Dziękuję za odpowiedź.Ostatnio zaczytuję się w Pani przepisach,kilka już wypróbowałam.Jestem zachwycona.Pozdrawiam.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s