Celebracje.pl

… strona dla miłośników świętowania z okazji lub bez :)

Menu na miarę Europy, czyli polsko-włosko-francuska integracja 06/04/2011

Moja dzisiejsza bohaterka, Iga, to radosna, energetyczna i słodka dziewczyna – jak… truskawki, które uwielbia i lato, na które czekamy z niecierpliwością! Iga dzieli przytulne, kolorowe mieszkanie z równie kolorowym towarzystwem – zakochanym bez pamięci Włochem, charakterną Góralką oraz entuzjastycznym Francuzem. Postanowiłyśmy przygotować imprezę prawdziwie integracyjną.

Tematem przewodnim oprawy stołu było lato, truskawki oraz bita śmietana – kto nam zabroni udawać, że już lato?

Menu skomponowałam w oparciu o dwa priorytety: potrawy bardzo typowe dla Włochów i Francuzów, ale przygotowane z iście polskich składników. Połączenie okazało się bardzo udane, a goście odnaleźli w daniach smaki dedykowane specjalnie dla nich – to najlepszy sposób, żeby zaproszeni bawili się doskonale.

Tym razem podaliśmy aż cztery dania nie zapominając, że Francuzi i Włosi rzadko podejmują gości typowym trzydaniowym menu. Na początek amuse-bouche, czyli coś maleńkiego, co pobudzi prawdziwy apetyt.

Tatar ze śledzia na carpaccio z buraków

Wbrew obiegowej opinii, tatar jest równie francuskim daniem, co polskim!

2 filety matiasa
4-6 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
1 cebula
4 małe buraki
Ocet balsamiczny
Miód płynny np akacjowy
Oliwa
Rozmaryn

Filety, cebulę i pomidory pokroić w drobną kosteczkę, zalać zalewą z pomidorów, odstawić do lodówki.

Buraki umyć, upiec w całości (najlepiej w folii) aż będą miękkie (ok. 80 minut), ostudzić; obrać (chroniąc ręce gumowymi rękawicami), pokroić w cieniutkie plasterki (najlepiej zetrzeć na tarce tzw mandolinie);
Wymieszać 2 łyżki octu balsamicznego z 2 łyżkami oliwy i łyżeczką miodu, doprawić solą, czarnym pieprzem i rozmarynem;
Na talerzach układać plasterki buraków tak, aby lekko na siebie zachodziły, w efekcie tworząc koło. Polać sosem balsamicznym.
Na środku każdej porcji buraków ułożyć porcję tatara śledziowego.

Zupa, również wyjątkowo francuska, zyskała nowych, polskich sprzymierzeńców: góralskiego oscypka i żubrówkę. Ostatni dodatek sprawia, że zupa jest lekko słodka i naprawdę zaskakuje smakiem.

Zupa cebulowa

8 średnich cebul
3 szklanki bulionu drobiowego
100 g masła
Pól szklanki żubrówki
Galka muszkatołowa
Sól, pieprz
2 oscypki naturalne (nie wędzone)

W rondlu o grubym dnie topimy masło, wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki  krążki cebuli, dusimy delikatnie uważając, żeby cebula zachowała kształt i lekko się zezłociła. Zalewamy cebulę żubrówka oraz gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości, ok 15 minut, doprawiając pod koniec solą, pieprzem oraz świeżo tartą gałką muszkatołową.
Tuż przed podaniem rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st C. Przelewamy zupę do żaroodpornych kokilek, posypujemy tartym na grubych oczkach oscypkiem, zapiekamy ok 10 minut, podajemy na stół. Polecam przy okazji uzbroić się w te cudowne naczynka do zapiekania zupy cebulowej lub gulaszu: mają charakterystyczny cebulowy kształt i zdecydowanie ładniej prezentują się od zwykłych żaroodpornych kokilek.

Danie główne dedykowane było narzeczonemu gospodyni, Luigiemu. Znamy to połączenie: kapusta, grzyby i makaron – w polskiej wersji to zwykłe łazanki z kapustą, tu w wersji typowo włoskiej.

Lasagne z kapustą i grzybami

opakowanie makaronu do lasagne
1/2 kg kapusty kiszonej
100 g suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
50 g masła
1 cebula
Łyżka mąki pszennej
150 g polskiego tartego sera np morskiego
4 cienkie plastry wędzonego boczku

Grzyby wrzucić do małego garnka, zalać gorącą wodą aż do przykrycia grzybów, gotować 15 minut na małym ogniu. Odcedzić, pozostawiając wodę z gotowania w osobnym naczyniu, a grzyby pokroić w drobną kostkę.
Kapustę odsączyć z soku, poszatkować drobno, przełożyć do garnka, zalać wodą pozostałą z gotowania grzybów oraz pól szklanki gorącej wody. Gotować na małym ogniu do miękkości, od 1 do 2 godzin, dodając w trakcie posiekane grzyby; pod koniec duszenia podsmażyć na maśle drobno krojoną cebulę (pod koniec duszenia dodajemy do cebuli łyżkę mąki, mieszany dokładnie aby powstała lekka zasmażka), mieszamy cebulę z kapustą i gotujemy aż całość zgęstnieje.

Ugotować al dente płaty do lasagne. W indywidualnych naczyniach do zapiekania układać na zmianę kapustę i makaron kończąc płatem makaronu, posypać żółtym serem; piec 15 minut w temp 200 st C na chwile przed podaniem; w tym samym piekarniku na papierze do pieczenia układamy plastry boczku i pieczemy aż będą chrupiące; po wyjęciu lasagne z piekarnika każdą porcję dekorujemy chrupiącym boczkiem i drobno krojoną natką pietruszki.

Na koniec tiramisu, w truskawkowej wersji, z winną, francuską nutą (takie było moje założenie, z braku francuskiego wina muscat, skończyło się na wersji portugalskiej, z porto).

Winne tiramisu truskawkowe

mrożone truskawki – 1 torebka
2 pudełka mascarpone
200 ml śmietanki 36%
4 żółtka jaj
cukier puder
cukier kryształ
opakowanie biszkoptów do tiramisu
białe słodkie wino – muscat

truskawki włożyć do garnka, posypać 4-5 łyżkami cukru, zalać odrobiną wina i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż sok z truskawek zamieni się w gęsty syrop; odstawić do ostudzenia.
żółtka utrzeć z 6-8 łyżkami cukru pudru na białą masę; śmietankę ubić na sztywno; mascarpone dokładnie wymieszać z żółtkami, dodać delikatnie bitą śmietanę;
szklankę wina przelać do miski, przygotować pucharki lub wysokie szklanki do podania deseru;
pucharki napełniać warstwami: namoczonych w winie biszkoptów (moczymy sekundę z każdej strony, nie dłużej), truskawek w syropie, masy serowej – kończąc masą serową; całość dekorujemy dorodną truskawką z szypułką, odstawiamy do lodówki aż do podania.

Stół i dekoracje


Lato, truskawki, bita śmietana! Na stole położyłam biały obrus, na nim mniejszy, truskawkowy. Do tego zwykłe, białe talerze, drewniane sztućce i… ścierki w kratkę! Kupiłam dwa komplety zupełnie nowych ściereczek z surowej bawełny – biało czerwonych i biało zielonych. Dzięki nim uzyskałam prawdziwie wakacyjny charakter stołu.

a kwiaty? Ach… dawno nie widziałam czegoś równie pięknego: Fiori Fiori przygotowało paterę ze śmietankowymi kwiatami oraz prawdziwymi, soczystymi truskawkami. Krem, czerwień i zieleń. Prosto, owocowo i wakacyjnie!

Kwiaty: Fiori Fiori

biały obrus: własny

czerwony obrus: Home & You

sztućce: Bistro, Almi Decor, własne

ścierki: Jysk

talerze: wypożyczalnia gastronomiczna

 

2 Responses to “Menu na miarę Europy, czyli polsko-włosko-francuska integracja”

  1. Truski Says:

    Dziękuję za wszystko! Udział w programie i gotowanie z Olą przyniosło mi duzo radości, satysfakcji i niezapomniane przezycia.

  2. […] menu na pierwszy dzień świąt? Prawie tradycyjne: tatar ze śledzia na razowym chlebie, kaczka z kasztanami, pieczone ziemniaki, kapusta z grzybami i… kawał […]


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s