Mięsiste, puchate, czyli muffiny bananowe

Moje kochane, mięsiste i puchate muffiny bananowe to zmodyfikowana wersja bananowego ciasta – idealny sposób na rozniecenie domowego ogniska w 25 minut. Dodatkowe pięć minut ucierania i stają się cupcakes – czyli eleganckimi ciastkami z kremem. Upieczone w tortownicy, ostudzone i przełożone kremem – zamieniają się w urodzinowy tort. Ciasto wytrych!

Ze spiżarni wyciągamy:

4 mocno dojrzałe banany
2 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
20 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaską łyżeczka sody
szczypta soli
opcja fakultatywna: 2 garście wyłuskanych orzechów włoskich lub tyle samo pokrojonej w kosteczkę czekolady, małych rodzynek itp; cynamon – jeśli lubicie

Nagrzewam piekarnik do 170 st (termoobieg).
Masło rozpuszczam w garnuszku na małym ogniu, studzę nieco. Wrzucam do miski mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, mieszam z roztrzepanymi jajami, drobno krojonymi bananami i masłem.
Na koniec można dodać orzechy, czekoladę lub inne dodatki.
Foremki do muffinek napełniam do połowy, bo sporo urosną. Piekę ok 20 minut (po tym czasie wyciągam jedną sztukę i sprawdzam, czy jest gotowa). Z podanej ilości powinno wyjść ponad 20 średnich sztuk.
Z okazji dorocznego Balonowania Życzeń Noworocznych udekorowałam moje muffiny kremem z serka philadelphia (miksuję w równych proporcjach miękkie masło z serkiem kremowym, może być oryginalna philadelphia lub jej polskie odpowiedniki, cukrem pudrem i sokiem z cytryny do smaku) – można dodać do kremu odrobinę śmietanki kokosowej w proszku (banan i kokos to urocza para) lub ulubiony aromat. Do dekorowania cupcakes idealnie sprawdza się też mascarpone wymieszane z odrobiną kremówki, cukrem pudrem, chlustem limoncello lub zwykłą skórką startą z cytryny.
Smacznego!

Reklamy

3 Comments Add yours

  1. Basiek pisze:

    Zrobiłam wczoraj 🙂 Co prawda nie muffiny, a ciasto w foremce do babki, z połowy porcji (na oko ;)) i wyszło genialne! proste, szybkie, świetny przepis 🙂 dziękuję 🙂

    1. Ola pisze:

      Bardzo sie cieszę! Pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s