Celebracje.pl

… strona dla miłośników świętowania z okazji lub bez :)

Gdzie czas stoi w miejscu, a herbata nigdy nie stygnie… 31/10/2010

… czyli jesienny brunch w Mariage Frères

 

Paryż. Moja pierwsza myśl? Mariage Frères, czyli źródło mojej paryskiej energii. Przynajmniej raz w roku, dzięki moim przyjaciołom, ładuję tu baterie na kolejny rok. Od tego miejsca zaczyna się moja krecia wędrówka od jednej stacji metra do drugiej.

Mariage Frères to nie tylko najsławniejsza francuska marka herbaciana na świecie, ale jedno z najbardziej magicznych miejsc w paryskim le Marais. Czas zatrzymał się tu w połowie XIX wieku, kiedy bracia Mariage, Edouard i Henri, przenieśli rodzinny interes do stylowego budynku przy rue du Bourg Tibourg. Od tego czasu niewiele się tu zmieniło: maleńki sklepik od podłogi do sufitu wypełniają masywne kolonialne szafy z herbacianymi eksponatami, kasjerka przyjmuje pieniądze w staromodnym kantorku, a powietrze pachnie całym światem. Jeśli kochacie herbatę, tu bez wątpienia utoniecie w morzu miłości.

Pójdźcie jednak trzy kroki dalej, do salon de thé. Przed Wami dwie karty: menu z ponad 500 gatunkami herbat oraz karta herbacianych dań. W tym momencie czas zatrzyma się kolejny raz, bo nie sposób przebrnąć przez menu w kwadrans. Spokojnie, każdy wybór będzie trafiony, w razie problemów, uroczy kelnerzy pomogą.


Wybraliśmy się na późny brunch. Czternasta w sobotę to prawdopodobnie najbardziej oblegana pora, więc na stolik czekaliśmy z pokorą pół godziny. Dwa kwadranse w kolejce to idealny czas na przestudiowanie menu. Chociaż uwielbiam odkrywać nowe smaki, brunch zaczęłam od Marco Polo – mojej ulubionej herbaty Mariage. Marco Polo jest pierwszą i zarazem najbardziej znaną mieszanką produkowaną przez Mariage Frères. Bogata, czarna herbata deserowa z delikatnym, kremowym bukietem tybetańskich kwiatów i owoców z Chin. Daję Wam słowo, z każdą chwilą w tym miejscu życie nabiera kolorów.

Potem na stole wylądowały tostowane brioszki, masło i herbaciana galaretka. Bracia Mariage jako pierwsi na świecie wpadli na pomysł zaczarowania herbaty w galaretce, łącząc sok z cytryny, mocny napar z herbaty i cukier. Połączenie zapachu gorącego ciasta i Earl Greya z cytryną jest oszałamiające! Niestety nie zdążyłam zamyślić się nad tym cudem, bo to przecież brunch, a przede mną kolejny talerz. Na talerzu jajecznica z solą aromatyzowaną zieloną herbatą, szaszłyki z różowych krewetek, łosoś marynowany w sezamie z botwinką i ciastem ryżowym. Jaja kremowe, lekko ścięte, krewetki świeże i maślane, a łosoś delikatny. Francuska perfekcja z dalekiego Wschodu.

Widać, że herbata to nie tylko składnik wszystkich dań, ale przede wszystkim inspiracja, dzięki której przenoszę się na chwilę do Chin, Tajlandii, angielskich kolonii i wracam do Francji… na deser. Przede mną Millefeuille Matcha czyli tysiące płatków ciasta francuskiego z kremem z zielonej herbaty i musem malinowym. Cudowne połączenie słodkiego crème pâtissière z cierpką matchą i kwaśnymi malinami. Wszystko popijam herbatą, która od pół godziny nie wystygła ani trochę. Wstrzymywanie czasu to specjalność braci Mariage!
Dość wysoki rachunek płacimy tu zawsze z podejrzanym entuzjazmem, a resztę gotówki zamieniamy na stylowe puszki z herbatą. Wtapiamy się w tłum Japończyków i płyniemy dalej ulicami le Marais. Baterie naładowane, jutro Salon du Chocolat, czyli największe na świecie targi czekolady…

Mariage Frères
30, rue du Bourg Tibourg, Paris
Métro: Saint-Paul, Hôtel de Ville (jeśli chcecie połazić po Marais w drodze na herbatę)
czynne: od poniedziałku do niedzieli 12.00 – 19.00
dwa pozostałe salony w Paryżu:
13, rue des Grands Augustins
Métro: Saint-Michel
260, rue du Faubourg Saint-Honoré
Métro: Ternes

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s