Celebracje.pl

… strona dla miłośników świętowania z okazji lub bez :)

Poskromienie złośnicy, czyli kaczka w czerwonym winie z kasztanowym ragoût 13/02/2011

W oryginalnej wersji, która od zawsze występowała na naszym niedzielnym stole, to proste danie nazywaliśmy „Kaczką z  kasztanami bez kasztanów”. Kiedyś nie łatwo było o kasztany, więc zwykle ograniczaliśmy się do kaczki i kwaśnych jabłek,  ale zapewniam, że warto dorzucić kasztany, bo nadają ragoût lekko słodki smak. Jeśli ktokolwiek boi się eksperymentów z kaczką, która bywa naprawdę złośliwa, to jest idealny sposób na zwycięskie wyjście z opresji. Minimum przygotowania, dwie – trzy godziny wolnego duszenia, obłędny zapach w kuchni, a efekt – sami spróbujcie. Kasztany, których używam, są sprzedawane w gotowej do użycia formie: obrane i ugotowane na parze, w zgrzewanej folii; można użyć kasztanów w łupinkach (robimy ostrym nożykiem krzyżyk na łupince, gotujemy ok 10 minut we wrzątku, obieramy gorące z łupinki i wewnętrznej „zamszowej” skórki, wrzucamy do ragoût, żeby doszły w sosie).


A robimy tylko tyle (dla 4 głodnych gości):
4 filety z piersi kaczki ze skórą obroczyć w mące, doprawić solą i pieprzem, usmażyć na złoto (na maśle) z każdej strony, podlać fondem z kaczki lub wywarem drobiowym (ok. 250 ml) i taką samą ilością czerwonego wytrawnego wina (pamiętając, że powinniśmy podać takie samo wino do posiłku, ja używam zwykle Carmanere); dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut, po tym czasie podsmażamy na maśle 2 pokrojone na ósemki kwaśne jabłka (ze skórką) i dodajemy do kaczki razem z ugotowanymi kasztanami (po ok. 100-150 g na osobę), dusimy ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy kaczka jest miękka – powinna być delikatna, rozpadająca się. Ja zwykle duszę dłużej i trzymam w cieple do przyjścia gości. Kaczkę można podać z puree ziemniaczanym z musztardą z Dijon (mmmm!), ziemniakami podsmażanymi na gęsim tłuszczu z natką lub pieczonymi z rozmarynem i czosnkiem. Ostatnio wszystko udekorowałam karmelizowanymi ósemkami jabłka.

About these ads
 

2 Responses to “Poskromienie złośnicy, czyli kaczka w czerwonym winie z kasztanowym ragoût”

  1. [...] dania: ser kozi podałam na tostach z roszponką i malinowym winegretem balsamicznym, do kaczki upiekłam ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem oraz skarmelizowałam jabłka, a cafe gourmand [...]

  2. [...] menu na pierwszy dzień świąt? Prawie tradycyjne: tatar ze śledzia na razowym chlebie, kaczka z kasztanami, pieczone ziemniaki, kapusta z grzybami i… kawał drewna na deser – czyli francuskie [...]


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.